Is een ventilatiesysteem verplicht bij het vervangen van je ramen?


Een zorgeloze renovatie

Heb je beslist om je oude ramen te vervangen? Goede keuze! Je geeft je huis een stevige make-over en je geniet van de besparingen op je energiefactuur.Maar wat met de ventilatie in je huis? Want je wil natuurlijk wel die gezonde buitenlucht in huis voelen.

Ben ik verplicht om ventilatie te voorzien bij een renovatie?

Oudere woningen hebben vaak een natuurlijke ventilatie. Denk maar aan kieren of spleten waar verse lucht door komt. Maar nieuwe woningen of stevig gerenoveerde woningen zijn tegenwoordig zo luchtdicht en geïsoleerd dat je een ventilatiesysteem of ventilatieroosters nodig hebt om verse lucht binnen te laten.Bij het vervangen van je ramen ben je dus verplicht om in de natte én droge ruimtes aan de ventilatienormen te voldoen.

Welk ventilatiesysteem is het best?

Vandaag de dag zijn er verschillende ventilatiesystemen op de markt. Je kan kiezen voor een volledig natuurlijk ventilatiesysteem of een volledig mechanisch ventilatiesysteem. Je kan ook voor de gulden middenweg gaan met de combinatie van natuurlijk en mechanisch.Een natuurlijk ventilatiesysteem doet geen enkel beroep op een motorisch toestel om de lucht te verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan luchtroosters die je manueel op en dicht dient te doen. Bij mechanische ventilatie ga je uiteraard wel een beroep doen op motorische toestellen. Dit kan bijvoorbeeld via afvoerventielen die automatisch detecteren wanneer er lucht uit een ruimte moet afgevoerd worden.Bij de renovatie van je ramen wordt er vaak gekozen voor het ventilatiesysteem C. Dit systeem helpt je woning om de vuile lucht in de natte ruimtes, zoals keuken, badkamer en wasplaats, mechanisch af te voeren. Voor de aanvoer van frisse buitenlucht heb je dan roosters in je ramen.

Welke roosters kan ik kiezen?

Om de toevoer van verse lucht te verzekeren, zijn er drie soorten raamroosters.

  1. Roosters in het glas
  2. Roosters op het profiel
  3. Roosters in je rolluik

Alle drie de oplossingen bieden dezelfde ventilatiewaarden, maar kunnen we je woning wel een andere look geven.Wist je dat er bovendien ook een akoestische isolatie kan voorzien worden om het lawaai van buiten te dempen? Ideaal!Meer informatie over de ventilatie bij een renovatie, kan je terugvinden op de website van Mijn Benovatie lezen.Wil je graag de verschillende mogelijkheden van ventilatieroosters eens bekijken? Onze adviseurs tonen je graag de opties.

Maak een afspraak in een showroom in je buurt

Meest Recente Posts

Gratis advies van onze experts

Klik hieronder, vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.