Dubbel glas, hoogrendementsglas of driedubbel glas? Ontdek de 3 verschillen!

Dubbel glas, hoogrendementsglas of driedubbel glas? Ontdek de 3 verschillen!

Europa streeft naar een bouwstandaard waarbij er bijna geen energieverlies is. Daarbij speelt beglazing een belangrijke rol. Ramen en deuren zijn namelijk vaak de zwakst presterende elementen van een woning als het gaat over warmte-isolatie. Maar welke beglazing kies je nu best: dubbel glas, hoogrendementsglas of driedubbel?

Sinds 1 januari 2020 is dubbele beglazing in Vlaamse woningen verplicht. Ga je dus bouwen of verbouwen, dan is dubbel glas de norm. Wil je nóg beter isoleren, dan kan je kiezen voor hoogrendementsglas (HR++) of zelfs driedubbel/triple glas (HR+++). Je kunt voor beide een netwerkbeheerderspremie krijgen waarmee je tot 10 euro kan besparen per vierkante meter glas!  

Wat is nu precies het verschil tussen dubbel glas, hoogrendementsglas en driedubbel glas? En wanneer kies je welk soort glas? 

Verschil 1: de isolatiewaarde of U-waarde van het glas 

Het eerste verschil in glassoorten is de mate waarin het glas isoleert. Oftewel: hoe goed houdt het glas de binnentemperatuur vast? Dit wordt uitgedrukt door de warmtedoorgangscoëfficiënt of U-waarde

De U-waarde geeft aan hoeveel watt (W) per vierkante meter (m²) verloren gaat per seconde bij één graad temperatuurverschil Kelvin (K) tussen binnen en buiten.  

Hoe beter isolerend de beglazing, hoe lager de U-waarde of isolatiewaarde, want hoe minder energie er verloren gaat.  



Volgens de EPB-regelgeving mag de U-waarde van glas (Ug) maximum 1.1 W/m² zijn. 

  • Enkel glas heeft de hoogste U-waarde: hier gaat 5,7 W/m2 K verloren per seconde. 
  • Standaard dubbel glas isoleert al veel beter: hier gaat maar 2,8 W/m2 K verloren per seconde.  
  • Dubbel hoogrendementsglas op zijn beurt isoleert nog iets beter: hier gaat maar 1,0 W/m2 K verloren per seconde.  
  • Driedubbel glas ten slotte heeft de beste isolatiewaarde: er gaat maar 0,5 W/m2 K verloren per seconde bij triple glas met afstandshouders van 16 mm tussen de glasplaten. Hoe breder die spacers of afstandshouders zijn, hoe beter je triple glas isoleert. Zijn die bijvoorbeeld elk 15 mm breed, dan heeft je triple glas een isolatiewaarde van 0,6 W/m2 K, zijn ze 12 mm breed, dan is de isolatiewaarde 0,8 W/m2 K. Spacers van 16 mm isoleren dus beter dan die van 15 of 12 mm.

Verschil 2: het gewicht van het raam 

Hoe meer beglazing, hoe zwaarder het raam. De extra glaslaag bij driedubbele beglazing vertaalt zich in een gewichtstoename van ongeveer 50%. HR+++ triple glas is per vierkante meter ongeveer 10 kilogram zwaarder dan dubbel glas. 

Dit grotere gewicht heeft gevolgen voor de plaatsing (er is sneller een kraan nodig), maar ook voor de profielen en scharnieren (die moeten dieper en steviger zijn).

Wel is er een nieuwe generatie speciaal triple glas van KwadrO beschikbaar waarbij het gewicht overeenkomt met dubbel glas. Als het voor jouw huis belangrijk is om driedubbel glas te hebben in de ramen, maar je wil toch geen gewichtstoename, dan kan je hiervoor kiezen als je budget dit toelaat. 

Verschil 3: de prijs van het raam 

Als je driedubbele beglazing vergelijkt met hoogrendementsglas, dan is driedubbel glas net iets duurder. Dit komt in de eerste plaats natuurlijk door de extra glaslaag.  

Daarnaast moeten er diepere profielen en sterkere scharnieren gebruikt worden, die eveneens wat duurder zijn. 

Ten slotte heb je bij triple glas te maken met hogere montagekosten dan bij de plaatsing van dubbel glas. Vaak is er hulp nodig van een hijskraan om driedubbele glaspartijen te plaatsen. 

Kies ik nu best voor dubbel glas, hoogrendementsglas of driedubbel glas? 

Bij KwadrO geven we advies op maat. Dat betekent dat we gaan kijken naar jouw persoonlijke situatie. Daarbij zullen we de verschillende factoren afwegen tegen elkaar. 

Concreet voorbeeld: een schuifraam van standaard driedubbel glas is voor ouderen moeilijker te openen. Het gewicht maakt daar effectief een verschil. Dat is iets waar we rekening mee zullen houden bij de keuze van het type beglazing. 

Ook de aard van je bouwproject speelt een belangrijke rol. Zo hebben we door onze ervaring gemerkt dat driedubbel glas bij passiefbouw een logische keuze is. Bij renovatie is het dat echter niet altijd. We geloven daar in een totaalaanpak: ga eerst aan de slag met andere isolatie (dak/muren). Het heeft namelijk weinig zin om perfect isolerend driedubbel glas in je ramen te hebben als je muren minder goed geïsoleerd zijn. 

Het E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig je woning is: hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger. Het verschil in isolatiewaarde tussen dubbele hoogrendementsbeglazing en driedubbele beglazing is amper 0,5. Het verschil tussen de twee types beglazing qua impact op het E-peil is dus niet zo groot. 

Onze specialisten in de showrooms helpen jou graag verder met de keuze van het type beglazing. 

Image description

Wil je weten welk soort glas jij best kiest in je ramen?

Kom je vrijblijvend informeren in een showroom in jouw buurt. Onze KwadrO-adviseurs staan voor je klaar met advies op maat.

Vind een showroom

Meest Recente Posts

Gratis advies van onze experts

Klik hieronder, vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.